30-04-10

MYERS CARS

Myers car electrics

 

myers-Ecars0739




15:57 Gepost door groenrijder in A ) Berichten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-03-08

Berichtenpagina

Voor de milieu bewuste lezers:

Nieuwe filmvoorstelling: ‘Who killed the electric car?’ op donderdag 23 oktober 2008, 19u30 in de Sphinx Cinema, Sint-Michielshelling 3 te Gent.

‘Who killed the electric car?’ is een Engelstalige documentaire (V.S. 2006) met Franse ondertiteling. Filmmaker Chris Paine sleepte met deze film tal van onderscheidingen in de wacht.
Joeri Van Mierlo, docent aan de vakgroep Elektrotechniek en Energietechniek van de Vrije Universiteit Brussel leidt de film in.
Na de voorstelling krijgt u een drankje aangeboden in het Sphinx-café. Op die manier kan u gezellig napraten en ideeën uitwisselen
.

 

MEER INFO OVER DE FILM + INSCHRIJVEN

Toegang: 5 euro*. U betaalt ter plaatse.
Reserveer snel uw een plaatsje bij ARGUS, het milieupunt van KBC en Cera, 03 202 90 70, Eiermarkt 8, 2000 ANTWERPEN.

 

 

 

 groen bovenbanner1

WETGEVING VOOR ELEKTRISCH ONDERSTEUNENDE FIETSEN

Wettelijke eisen met betrekking tot het gebruik van een elektrische fiets : volgens de Europese wetgeving behoort een "elektrische fiets" tot de fietsen. Drie vereisten zijn daarbij van belang :

1. Er moet sprake zijn van trapbekrachtiging, ondersteuning wordt alleen geleverd als U zelf meetrapt, wanneer er niet zelf getrapt wordt dan werkt de motor ook niet mee.
2. Een ondersteuning tot een snelheid van 25 km/u
3. het geleverde MOTOR vermogen is maximaal 250 Watt

Door deze eisen heb je geen rijbewijs nodig, geen verzekering, geen helmplicht, al is een fietshelm altijd aan te raden,  is er geen leeftijdsgrens en mag je gewoon op de fietspaden blijven rijden.



Een E kwaliteitsfiets heeft bijvoorbeeld een  borstelloze BionX motor welke in het achterwiel is gemonteerd.

 Er bestaan ook sets waarbij je uw eigen vertrouwde fiets kan ombouwen naar een elektrisch ondersteunde fiets met behoud van de oorspronkelijke versnellingen,  dit bestaat uit de Bionx motor ingebouwd in een wiel met spaken, in verschillende formaten, het NiMH batterijpakket, licht en betrouwbaar (24V/8Ah), de bedieningscomputer, lader en benodigde bedrading.

Een ietsje handige Roger bouwt zijn persoonlijke fiets in geen tijd om naar een ondersteunende all round verplaatsmachine.

 BIONX MOTORKIT

Prijs : € 1.195  BTW in. -Prijs 2008.

Motorvermogen : nominaal 250W, piek 450W
Bereik : afhankelijk van assistentie modus 30 km. tot 70 km.
Motor : borstelloze naafmotor
Gewicht : motor 3.5 kg. - batterij 4.1 kg.
Maten : motor in achterwiel leverbaar in 20", 24", 26"en 28" wielvelg
Batterij : type 24 Volt 8 Amp NiMH , op bagagedrager of aan het frame, afneembaar.
Oplaadtijd : op fiets tijdens G modi, of via lader ong. 3 uur
Garantie : 2 jaar op elektrische & elektronische componenten, 1 jaar op de  batterij .

 

groen onderbanner2



11-01-08

WETGEVING

 

In België wordt er een nieuwe categorie van voertuigen ingevoerd, namelijk de “voorbewegingstoestellen”.  Daarnaast treedt er ook op 15-3-2007 een wijziging op in de bepaling van een rijwiel.

 

Daar er steeds meer onbekende en nieuwe voertuigen in omloop kwamen was er nood aan een geregeld wettelijk statut van deze voertuigen die voortaan Voortbewegings toestellen gaan heten , volgens hun specifieke snelheid worden ze ondergebracht bij twee al bestaande categorieen, zijnde de fietsers en de voetgangers.


De voortbewegingstoestellen met motor mogen niet sneller kunnen rijden dan 18 km/u. dit wil zeggen elk motorvoertuig met twee of meer wielen dat naar bouw en motorvermogen, op een horizontale weg, niet sneller kan rijden dan 18 km per uur zoals elektrische autopeds, segways, elektrische rolstoelen of scootmobiel voor personen met een beperkte mobiliteit, ...

m.m

 

De voortbewegingstoestellen zonder motor, die geen fiets is, maar door de gebruiker of de gebruikers door middel van spierkracht wordt voortbewogen zijn zoals  skeelers, rolschaatsen, steps, skateboard, éénwieler, rolstoel..  Voor deze voortbewegingstoestellen zonder motor is geen snelheidsbeperking voorzien.

z.m

REGELS:

Wanneer voortbewegingstoestellen niet sneller dan stapvoets rijden moeten zij de regels die van toepassing zijn voor de voetgangers, volgen.

Wanneer voortbewegingstoestellen sneller dan stapvoets rijden moeten zij de regels van toepassing voor de fietsers volgen.

Ze moeten allen bij onvoldoende zicht of duisternis voorzien/gebruik  zijn van de vereiste verlichting, wanneer er geen gebruik van het voetpad is. Dit kan met verlichting uit een stuk, vooraan wit en achteraan rood, bv om de arm of hoofd.

Vermelden wij nog dat de zogeheten "pocket-bikes" of mini-motoren altijd verboden blijven op de openbare weg.

 

Scootmobielen, die gebruikt worden door bv invaliden  kunnen op het voetpad terecht tot max. 6 km/u (stapvoets)
Indien het voertuig sneller kan moeten zij op de rijbaan en worden ze beschouwd als bromfiets klasse A.